Infraröd bastu – frågor och svar

Infraröd bastu – frågor och svar

Att köpa en infraröd bastu blir allt vanligare och populärare. Här ges svar på några vanliga frågor som rör den typen av bastu. Bland annat:

  • Fördelar
  • Placering
  • Risker

Vad kan en infraröd bastu vara bra för?

Det kan vara bra för att sänka stress-nivån i kroppen då kroppen slappnar av när den blir varm. Att få sätta sig ner och ta det lugnt en stund, lyssna på bra musik och bli varm är bara det något man kan må bra av. Vissa kan även uppleva att smärta och ledvärk minskar efter att ha använt en infraröd bastu.

Vart kan jag placera bastun?

En infraröd bastu kan placeras i både lägenhet och villa. Den behöver inte vara i ett våtutrymme utan det som behövs är egentligen bara tillräckligt med utrymme och ett vanligt vägguttag. Det finns modeller som även är portabla vilket betyder att du lätt kan ställa iordning och packa ner bastun för att transportera den till ett nytt ställe. Det krävs inte någon montör eller elektriker utan de allra flesta kan klara av att installera och montera den själv.

Finns det några risker?

Vid graviditet rekommenderas inte att man använder en infraröd bastu då det kan vara obehagligt när kroppstemperaturen höjs och blodcirkulationen ökar. Man kan även få vätskebrist av att tillbringa för lång tid i värmen, blir du yr eller får huvudvärk bör du avsluta badet. Tänk på att fylla på med vatten efteråt!

Hur funkar det?

Inuti bastun är infrapaneler uppsatta och det är dessa som avger den infraröda strålningen. Det är främst kroppen och materialet inuti som absorberar värmen, till skillnad från en vanlig bastu där det är luften som värms upp och som i sin tur värmer kroppen. När du börjar använda bastun så räcker det med några minuter åt gången, en mer van användare kan använda den upp till 30 minuter, längre tid än så rekommenderas inte.

Hur varmt blir det?

Värmen varierar beroende på bastu och för många är det en smaksak vilken temperatur man föredrar. Ofta går det att reglera temperaturen, det gäller även för en infraröd bastu där temperaturen kan bli upp till 60 grader, många tycker att det räcker med att ställa in värmen på ca 40 grader. Testa dig fram och känn efter vad som passar dig bäst. 


Publicerat

i

av

Etiketter: