Parfym online – att navigera bland noter

Parfym online – att navigera bland noter

Många letar efter den där doften som ska bli en signaturdoft. Alltså en doft som är starkt kopplad till en viss person. Att söka parfym online är ett enkelt sätt att hitta den där speciella doften. 

Många vet ungefär vilken typ av doft de gillar. Kanske är det blommiga noter som ligger högt upp på listan? Eller varför inte den omåttligt populära doften av mysk? Det här med noter då, vad är det egentligen? Jo, inom området parfym så talar man om noter. Noterna är alltså doften, något som kan vara mycket komplex när det handlar om parfym. 

Tre sätt att hitta en doft online:

Näthandlare som säljer parfym online brukar dela in noterna i tre kategorier. 

  1. Toppnoter:
    Först har vi toppnoterna som är den doft som först uppfattas när du applicerar parfymen. Toppnoterna är alltså det första intrycket om precis som när man träffar nya människor så ändras ofta det föParfym rsta intrycket. Toppnoterna är ofta flyktiga till sin natur eftersom de är uppbyggda att lätta molekyler som snabbt dunstar.
  2. Hjärtnoter:
    När toppnoterna lagt sig så kommer hjärtnoterna eller de så kallade mellannoterna fram. Dessa noter kan ibland vara lite överväldigande men när det första lagt sig så brukar de komma till sin rätt. 
  3. Basnoter:
    När doften av mellannoterna börjar avta så kommer basnoterna fram. Detta sker oftast inte förrän en halvtimme efter att parfymen använts. Det är basnoterna som en parfym djup. Här handlar det om typiskt fylliga dofter som till exempel vanilj, musk eller sandelträ. Hjärtnoterna och basnoterna i kombination är det som ger en parfym dess karaktär eller typiska doft. 

Brett utbud av parfym online 

En del tycker att det kan vara svårt att handla parfym online eftersom doft ju är något som är svårt att uppleva på internet. Men faktum är att de flesta företag som säljer parfym online är duktiga på att kategorisera dofterna på ett sådant sätt att det är enkelt att identifiera och hitta de dofter man som kund söker. Några exempel på doftkategorier är blommig, citrus, fruktig, grön, kryddad, läder, träig, aromatisk eller ekmossa. 


Publicerat

i

av

Etiketter: