Tandvårdstips för småbarn

Tandvårdstips för småbarn

Det dröjer inte alltför länge innan den nyfödda börjar få tänder, som regel mellan ett par månader och ett år. Allteftersom tiden går kommer barnets leende att ha två rader mjölktänder – till skillnad från tandkött, som leendet mest har bestått av tidigare. Även om det inte är permanenta tänder, kan det göra gott med ett par tandvårdstips.

Tandvårdstips för småbarn – Tandköttet

Tandköttet kan börja skötas om tidigt. I början behövs varken tandborste eller tandkräm. Istället kan du göra följande:

  • Ta en fuktad, mjuk trasa.
  • Torka försiktigt av barnets tandkött två gånger om dagen.

Det här tar bort en del bakterier. Det finns en risk för att plack ligger kvar och skadar de första tänderna som växer fram.

Tandborstningen

Tandvårdstips för småbarn innefattar givetvis även tandborstning. När det gäller småbarn är det bra att ha en tandborste med väldigt mjuka strån och ett litet huvud, men med ett ganska stort handtag.
Så fort den första tanden har växt ut kan du börja använda barntandkräm. I början behövs inte mycket – applicera tandkräm på borsten i storlek med ett riskorn, ungefär. När barnet börjar bli äldre kan du givetvis öka mängderna. Borsta försiktigt runt hela tänderna, både på fram- och baksida. 

Borsta barnets tänder tills de är gamla nog att göra det själva. När de börjar göra det, se till att det görs under övervakning, så att de kan skölja och spotta utan problem. De flesta barn är runt fem, sex år gamla när de kan borsta tänderna själva.

Besök klinik för tandvårdstips

När barnet är ungefär tre år gammalt kallas han eller hon till en undersökning. Men det skadar inte att tala med en tandläkare för att få tandvårdstips innan dess. Det är bra för den som vill vara extra försiktig och medveten om sitt barns tandhälsa. Passa på att fråga tandläkaren om saker som:

  • Allmänna tandvårdstips och vad du kan göra för att sköta om barnets tänder på bästa sätt.
  • Om vad du kan göra när nya tänder växer ut och när barnet tappar dem.
  • Fluor.
  • Suga på tummen och andra ovanor som barn kan ha.

Födan

Barnets flaska bör endast innehålla vatten och bröstmjölk (eller ersättning). Undvik att servera juice, läsk och andra drycker med socker i. Undvik också sötsaker som socker eller honung på barnets napp.


Publicerat

i

av

Etiketter: