Tips för korrekt skötsel, underhåll och användning av rakhyvlar

Att sköta och underhålla sina rakhyvlar är viktigt för att få en behaglig rakning – men vad ska man egentligen tänka på både när det kommer till just underhåll och användning? Oavsett vad man använder för typ av verktyg, och var på kroppen man än använder dom, är det till exempel viktigt med vassa blad. En annan viktig sak är att förvara verktygen rätt, samt att aldrig använda dom på torr hud.

Att sköta och underhålla rakhyvlar

Upp med en hand alla som lämnar rakhyvlar och andra rakverktyg i duschen, helt utan skydd. Det är det troligen många som gör – och det är verkligen något man bör undvika. Detta kommer göra att bladen blir både smutsiga och slöa snabbt, vilket kan ge hudirritationer om man använder dom ändå.

Dessutom är det troligen minst lika många som använder rakhyvlar och blad mer och längre än vad man borde. Både hyvlar och blad behöver bytas ut – speciellt om man inte sköter dom på rätt sätt. Nedan följer några riktlinjer:

  • Engånghyvlar ska användas just en gång och inte flera
  • Hyvlar med utbytbara blad ska bytas regelbundet
  • Skadade blad ska bytas omedelbart

När man använt sin hyvel, oavsett om det är i duschen eller utanför, ska man se till att skölja den ordentligt för att få bort både produkter och hårstrån. Därefter kan man med fördel torka av den med lite papper eller en handduk så att den bli helt torr. Lägg hyveln i ett skydd – eller plant med rakbladen uppåt, så slipper dom slitas på i onödan.

Tips för korrekt användning

Det finns många typer av rakhyvlar och rakverktyg – klassiska hyvlar, rakknivar och shavetter för att nämna några och likt för alla är att man aldrig ska använda dom direkt på torr hud. Man bör alltså se till att använda någon form av lödder eller kräm – både för att det är mer skonsamt för huden samt att det mjukar upp hårstråna och gör rakningen både enklare och mer behaglig.

För att undvika besvär, så som irriterad hud och inåtväxande hårstrån ska man också se till att alltid använda vassa rakhyvlar, – eller verktyg. Dessutom ska man raka åt ”rätt” håll – det vill säga medhårs och alltså inte kors och tvärs åt alla håll.


Publicerat

i

av

Etiketter: